KOMIJNZAAD HEEL
De sterke, aardachtige, licht kruidige smaak van komijn is beschikbaar als vers gemalen of als hele zaden. Hele zaden zijn te gebruiken in worstjes, augurken, zuurkool, soepen en brood. InHet roosteren van komijnzaad geeft de zaden hun volle aromatische smaak.
Komijn is een van de meest geconsumeerde kruiden en is een belangrijk ingrediënt in veel kerrie- en chilipoeders.
Vooral de “zaadjes” van komijn worden gebruikt. Deze hebben een heel sterk aroma dat zich beter ontwikkelt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd en gekneusd worden.
Naast de geur en de kleur speelt ook het oliegehalte van komijn een rol: hoe groter het oliegehalte, hoe beter de kwaliteit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
- Safed: deze is het meest bekend en is wit van kleur.
- Kala: deze soort heeft een peperachtige smaak.
De recepten waarin komijn gebruikt wordt zijn erg gevarieerd. In Nederland en Vlaanderen maakt men komijnekaas, in India, Griekenland en Turkije is komijn een onderdeel van kerrie en kip tandoori, en in Noord-Afrika kruidt men er tajinesen couscous mee. In Spanje wordt komijn in chorizo gedaan. In Mexico maakt het deel uit van de chili con carne en in Duitsland gebruikt men komijn samen met karwij in de likeur Kummel.