Europese basilicum is een essentieel ingrediënt in de Nederlandse keuken.Basilicum gaat erg goed samen met bieslook, koriander, knoflook, marjolein, oregano, munt, peterselie, rozemarijn en tijm.
Deze kruiden komt uit een plantenfamilie van pepermuntjes. Het is een jaarlijks geteelde plant waarvan de bladeren vaak worden gebruikt als smaakmaker voor verschillende soorten voedsel. Soms smaken de bladeren naar anijs. Basilicum wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en is een van de meest onderscheidende kruiden die er zijn.
Deze kruiden is een plant afkomstig uit India, maar de naam “basilicum” komt van het Griekse woord “koning”. Er zijn meer dan 160 soorten van deze kruiden en elk heeft zijn eigen karakteristieke smaak en uiterlijk.
Bij het koken wordt Basilicum vaak vers gebruikt. De bladeren worden gesneden, gescheurd, gesneden of heel gebruikt, meestal in salades, vlees en vooral pastagerechten. Een veelgebruikt gerecht dat wordt geserveerd met deze kruiden soort is de Italiaanse pasta waar de ingrediënten verse kruiden, teentjes knoflook, pijnboompitten en samen gepulste olijfolie tot een saus voor de pasta maken. Basil bloemknoppen zijn ook veilig om te eten omdat ze een subtiele en zoete smaak hebben.