Tijm grof
Tijm heeft een heerlijke mediterrane smaak en wordt vaak toegevoegd aan sauzen bij vlees of groenten. Tijm wordt meestal gebruikt in hartige gerechten zoals gestoofd of geroosterd vlees, groenten of vis. Het kan ook worden gebruikt om smaak en diepte toe te voegen aan marinades, soepen en bouillon, cocktailelementen en thee.
Zoals veel kruiden is tijm een lid van de lipbloemenfamilie en daardoor nauw verwant aan marjolein, oregano en basilicum. Er zijn meer dan 100 soorten tijm. Tijm wordt meestal grof gebruikt.
Koken met tijm (grof)
Tijm kan in zijn hele vorm worden gebruikt, of door individuele bladeren van de stengel te plukken met een zachte knijpbeweging aan de basis van elke bladcluster. Tijmkruiden kunnen grof in elk stadium van het koken aan een gerecht worden toegevoegd. Hoe langer ze koken, hoe meer smaak ze geven. Tijmstelen zijn vezelig en breken niet af tijdens het koken, dus als je hele tijmstelen gebruikt, pak ze dan uit en gooi ze weg voordat je het gerecht serveert. Verwijder bij het bakken met tijm eerst de kleine losse blaadjes van de stengel of gebruik gedroogde tijm.
Recepten met tijm (grof)
Tijm wordt meestal gebruikt in hartige gerechten zoals gestoofd of geroosterd vlees, groenten of vis, maar ook in hartig bakken. Het kan ook worden gebruikt om smaak en diepte toe te voegen aan marinades, soepen en bouillon, cocktailelementen en thee. Het product wordt zowel lucht- of vriesgedroogd als gemalen verkocht. Heel behoudt tijm zijn smaak en geur langer dan in gemalen vorm.
Medisch gebruik
Tijm staat in verband met de thymus, een orgaantje dat dichtbij het hart zit en de witte T-cellen aanmaakt die de werking van het immuunsysteem stimuleren. De naamgever die aan tijm en thymus dezelfde naam gaf, was er blijkbaar van op de hoogte dat tijm de thymus in werking zette.