Fenegriek heel
Gemalen fenegriek heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt licht naar vers hooi. Fenegriek is een plant uit Zuid-Europa en wordt al sinds de Oudheid medicinaal gebruikt. De zaden zijn voedzaam, bevorderen de spijsvertering en helpen bij ademhalingsproblemen.
Fenegriek in de Marokkaanse keuken
In de Marokkaanse keuken worden de hele zaden voornamelijk als specerij worden gebruikt. Deze geurige, gouden zaden staan bekend als een belangrijk ingrediënt in de Marokkaanse kip- en linzenschotel van Rfissa. Vanwege het vermogen van fenegriek om de lactatie te bevorderen, wordt dit specifieke gerecht traditioneel enkele dagen na de bevalling voor nieuwe moeders bereid.
Wat is de smaak van fenegriek?
Fenegriek geeft gerechten een zoete, licht nootachtige smaak. Daarentegen proef je juist een bittere smaak wanneer je in de rauwe bladeren of zaden bijt. Koken elimineert de bitterheid in de bladeren over het algemeen, maar de hele zaden hebben nog steeds de neiging om bitter te proeven, zelfs als ze lang worden gekookt.
Om de bittere noot van de zaden te verminderen en hun textuur te verzachten, kan een nachtje weken in water heel nuttig zijn. Een andere optie is om de fenegriek in een kaasdoek te binden wanneer ze aan een gerecht worden toegevoegd.
Gezondheid voordelen van Fenegriek
In de traditionele geneeskunde wordt fenegriek al heel lang gebruikt als remedie en als supplement. Vooral bij de bevallingen en menopauze van vrouwen is fenegriek erg nuttig: er is aangetoond dat het zaad de samentrekkingen van de baarmoeder verhoogt tijdens de bevalling, de melkproductie verhoogt bij vrouwen die borstvoeding geven en de symptomen van de menopauze helpt te verlichten. Daarnaast verbetert fenegriek de glucosetolerantie bij diabetespatiënten, verlaagt het het cholesterolgehalte, zorgt het voor verbetering van het libido, vermindert het koorts- en griepsymptomen, verbetert het huidproblemen en verlicht het spijsverteringsklachten. Het wordt ook aangeprezen als eetluststimulans en kan daarom worden gebruikt om aan te komen.
Wat is het precies?
Fenegriekzaad is afkomstig van de fenegriek zelf. Deze plant kent zijn oorsprong in het gebied rond de Middellandse zee en maakt onderdeel uit van de vlinderbloemfamilie. De zaden hiervan, fenegriek, heeft intussen dus een toepassing als keukenkruid. Gezien de toegevoegde waarde die deze kruiden qua smaak heeft, wordt het inmiddels op grote schaal geteeld. Dit is voornamelijk het geval in Centraal-Azië.
Net als bij andere kruiden zoals koriander en de kaneelstok, kent ook fenegriekzaad een aantal medicinale werkingen die men als zeer welkom ervaart. Dit is daarom ook een van de kruiden die om meerdere reden gegeten wordt. Fenegriek heeft niet alleen een lekkere smaak, maar bevordert ook nog eens je gezondheid.
Fenegriek komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië en Zuidoost-Europa.