Kardemom peulen
Kardemom peulen hebben een doordringende, maar ongrijpbare smaak. Dit harsachtige kruid kardemom bevat tevens een vleugje eucalyptussmaak. Deze frisse en geurige groene peulen zijn ideaal om te weken in koffie of thee, of voor het op smaak brengen van marinades of rijstgerechten.
Groene kardemom peulen wordt gebruikt in lichte gerechten en zorgt voor pit en frisheid. Zwarte kardemom zorgt daarentegen juist voor kracht en warmte in je gerecht en wordt daarom gebruikt in stevige en pittige gerechten, zoals curry’s en stoofpotten.
Waar zijn kardemom peulen goed voor?
- Kardemom peulen werken antibacterieel.
- Kardemom heeft een kankerremmende werking.
- Het bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan. 1 eetlepel bevat al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan.
- Verder bevat het vitamine A en C.
- Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren.
Kardemom beschermt de maag en de darmen
Wetenschappelijke studies zeggen over kardemom dat het goed is voor de gezondheid van maag en darmen. Daarnaast werkt het remmend bij spierkrampen. Je kunt dit antibioticum ook inzetten voor een betere vetspiegel. Als etherische olie is het geschikt om symptomen van depressie te behandelen.
Wanneer je kardemom in een gerecht doet, dan voorkom je spijsverteringsproblemen, gasvorming, oprispingen en een opgezette buik na de maaltijd.
Wat zit er in kardemom peulen?
Net zoals veel kruiden soms net zo effectief zijn bij bepaalde aandoeningen als sommige medicatie, geldt dit ook voor kardemom. Dit natuurlijke antibioticum bevat namelijk de volgende waardevolle stoffen:
- niacine (B3);
- thiamine (B1);
- pyridoxine (B6);
- vitamine A en C;
- mineralen: natrium, kalium, calcium, koper, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en zink.
In de traditionele Oosterse geneeskundige is kardemom een goede stimulant voor de spijsvertering. Voor je mondhygiëne doet het antibioticum ook nog eens iets: je kunt er net als de oude Egyptenaren op kauwen om je gebit te reinigen.
De welbekende kardemompeulen zijn verwant aan kurkuma en gember en kennen hun oorsprong in India en Sri Lanka. Je gebruikt deze kruiden op het moment dat ze nog niet helemaal rijp zijn. Op dat moment hebben ze namelijk nog de bekende groene kleur. Nadat de kardemom peulen onrijp zijn geplukt, worden ze in de zon gedroogd. Deze kruiden zijn op z’n verst wanneer ze het plakkerigst aanvoelen.
Hoe smaken kardemom precies?
De smaak van kardemom peulen is een zeer complexe. Je herkent er licht zoete, bloemige tonen in. Hierdoor versterkt deze kruiden zowel hartige als ook zoete smaken die je bijvoorbeeld in een gerecht gebruikt.