PAPRIKA POEDER ZOET
Paprika poeder geeft extra kleur en smaak bij het meebakken of koken. Zoet paprikapoeder mag je voldoende gebruiken, maar mag niet verbranden, want dan krijg je een bittere smaak.
Om deze smaak te bereiken worden wat zaden mee gemalen, waardoor het paprikapoeder ook wat lichter van kleur is dan de “zoete”. Hoe meer zaden worden gebruikt, hoe scherper en lichter het poeder is. Dit type is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.
In dat geval worden ze aangeduid als paprikapoeder. Ze bevatten weinig calorieën en zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C en andere antioxidanten , waardoor ze een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon zijn.
Paprika’s zijn er in verschillende kleuren, zoals groene (onrijpe), rood, geel en oranje.Normaliter zijn er geen nadelen aan deze groente. Misschien wel, als u dit een nadeel kunt noemen: de werkzame stoffen zouden maar een half uur na inname actief zijn. Maar men gaat er tegenwoordig van uit, dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid, dus -het regelmatig eten van paprika’s- een soort immuniteit (ongevoeligheid) voor hart- en vaatziekten tot gevolg heeft.
De teelt van paprika vindt in Nederland hoofdzakelijk op industriële wijze op een kunstmatige bodem in kassen plaats. Daar deze plant best op een warme zonrijke plaats wordt geplant, wordt er in het noorden vaak voor een beschermde plaats geopteerd. Zo wordt hij vaak tegen een witgeschilderde zuidelijk gerichte muur geplaatst. Ook zijn er telers die biologische paprika’s in de volle grond (maar wel onder glas) telen. Het is, na tomaat, het belangrijkste gewas in de kasteelt. Per plant worden twee, drie of vier stengels aangehouden, die aan een touw omhooggeleid worden. De eerste bloem van een plant wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vormt, doordat die in het hart van de plant gevormd wordt en dan tijdens de uitgroei tegen de stengels aangedrukt wordt. Doordat er telkens enige bloemen tegelijk bloeien ontstaan er meerdere vruchten tegelijk (zetsels) aan de plant. Bestuiving door hommels bevordert de vruchtzetting