Pul Biber -Chili vlokken
Chili vlokken zijn gedroogde rode pepervlokken. Misschien ken je het wel: in Turkije staat het in restaurants vaak naast het zout en peper in een schaaltje op tafel. Het heet ook wel pul biber. Chilivlokken worden gemaakt van de Aleppo peper. Als deze pepers rijp zijn, worden ze gedroogd en vervolgens worden de zaadjes eruit gehaald en worden ze grof gemalen. Soms wordt er ook zout aan het mengsel toegevoegd.
Wat is chili?
Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chilipepers. Maar let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder, om het milder te maken. Dit chilipoeder wordt gebruikt voor Zuid-Amerikaanse gerechten, zoals chili con carne. Gebruik deze vorm van chilipoeder echter niet in Aziatische gerechten. Gebruik daarvoor de pul biber peper.
Hoe kun je chilivlokken gebruiken?
Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd bij een gerecht. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en het varieert dus enorm in scherpte. Een halve theelepel goede cayennepeper kan al teveel zijn voor een gerecht en een halve cup mild peperpoeder kan te weinig zijn. Opletten geblazen dus. Luchtdicht is chilipoeder vrijwel onbeperkt houdbaar, al neemt de kwaliteit/smaak in de loop der tijd wel af. Tip: koop gedroogde chilipepers en maal je eigen vlokken/poeder.
Paprika’s worden soms geclassificeerd met andere, minder prikkelende paprikasoorten als “paprika’s”. Voor de meesten wordt de doosvormige peper beschouwd als een groente, maar net als de tomaat is het technisch gezien een vrucht. Wetenschappelijk ontwikkelt zich een vrucht uit de eierstok in de basis van de bloem van de plant en ze bevatten de zaden van de plant. Paprika’s zijn stevig en hebben drie of vier lobben. De zaden en ribben in paprika’s kunnen worden geconsumeerd, maar sommige mensen vinden deze smaak misschien wat bitter.