Kerrie Masala
De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. In het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter. De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.
Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Kerrie Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen. Door dit proces komt het aroma optimaal tot zijn recht.
Kerrie masala is een Indiaas specerijenmengsel waarbij de specerijen eerst worden geroosterd en vermalen. Letterlijk betekent het ‘heet mengsel’. Kerrie is een belangrijk ingrediënt in veel Indiase gerechten zoals tandoori kip tikka. Kerrie masala geeft gerechten een warme smaak, zonder dat het pikant is. De receptuur van Kerrie en bereidingswijze verschilt van streek tot streek en zelfs per huishouden. Iedere familie heeft een eigen variant, die moeders doorgeven aan hun dochters. Hoofdingrediënten zijn komijnzaad, peperkorrels, kaneel, gemalen nootmuskaat, kardemompeulen, kruidnagel, venkelzaad, mosterdzaad en korianderzaad.